Ce este tomografia computerizată?

Tomografia computerizată (CT) este un instrument de diagnostic util pentru a examina structurile din interiorul corpului. O scanare CT folosește raze X și computere pentru a produce imagini ale unei secțiuni transversale a corpului dumneavoastră. Realizează fotografii care arată „felii” foarte subțiri ale oaselor, mușchilor, organelor și vaselor de sânge. Obținerea rapidă a datelor din CT înseamnă că imagini și informații precise pot fi obținute fără a fi influențate de mișcarea pacientului, fie ele fiziologice (de exemplu, cardiace sau respiratorii). Scanările CT pot fi efectuate cu sau fără substanță de contrast, care poate fi administrată pe cale orală sau injectată într-o linie intravenoasă și în acest fel putem reda detalii suplimentare ale organelor.

Pregătirea pentru CT

Înainte de a vă prezenta la o scanare CT, este important să fiți sigur că o scanare CT este cel mai bun test pentru a confirma sau exclude afecțiunea pe care o bănuiți. Dacă nu sunteți sigur, contactați un radiolog și cereți-i sfatul, mai ales înainte de a solicita scanarea CT la un copil sau un tânăr, din cauza radiosensibilității lor mai mari. Alte tehnici pot fi mai adecvate la acești pacienți.

Este important să se excludă sarcina timpurie la o femeie de vârstă fertilă, deoarece aceasta este de obicei o contraindicație absolută pentru CT.

Recomandăm efectuarea creatininei serice, pentru a evalua funcția renală, în cazul în care situația impune administrarea substanței de contrast.

Contraindicații:

 • Persoanele care au istoric de alergie la substanța de contrast iodată
 • Femei însărcinate
 • Insuficiență renală cronică

Angio CT-ul cardiac

Este un examen imagistic medical din ce în ce mai frecvent. Acest lucru se datorează în primul rând valorii sale predictive negative excelente în excluderea bolii coronariene. Cu toate acestea, rezoluția imaginii și, prin urmare, rezultatul diagnosticului este limitată de frecvența și ritmul cardiac al pacientului. Pregătirea adecvată a pacientului este esențială pentru a obține un rezultat diagnostic.

Pregătirea pentru angio CT

Luați toate medicamentele obișnuite în ziua examenului, în special medicamentele de tensiune, cu excepția antidiabeticelor orale care trebuie oprite în ziua examinării, respectiv încă 24/48 de ore după investigație.

Este recomandat să nu consumați produse pe bază de cofeină în ziua examinării, deoarece acestea ar putea împiedica eforturile de reducere a ritmului cardiac înainte de examinare. Aceste produse ar fi: cafeaua, ceaiul, băuturile energizante, pastilele energizante și pastilele de slăbit.

Pentru investigația angio CT este necesară efectuarea creatininei serice. Este necesar totodată ca pacienții să consume lichide înainte și după administrarea substanței de contrast pentru protecție renală.

O frecvență cardiacă țintă pentru angio CT este de 65 bpm sau mai puțin. Medicamentele beta-blocante sunt considerate de primă linie pentru obținerea reducerii pe termen scurt a frecvenței cardiace. Aceste medicamente pot fi utilizate pe cale orală, intravenoasă sau pe ambele căi. Cea mai obișnuită abordare utilizează metoprolol oral cu doze bazate pe ritmul cardiac în repaus, variind de la 25 mg la 50 mg, administrat cu 30 de minute/1 oră înainte de scanare.

Dacă premedicația este considerată sigură (consult de la un medic cardiolog) atunci un posibil regim ar fi administrarea a 50 mg metoprolol pe cale orală cu 12 ore înainte de scanare și încă 25-50 mg metoprolol pe cale orală cu 30 de minute/1 oră înainte de efectuarea investigației.

Indicații angio CT:

 • evaluarea neinvazivă a anomaliilor arterelor coronare și a altor vase toracice
 • pacienți simptomatici cu probabilitate scăzută/moderată de boală coronariană
  • ECG normal sau neinterpretabil
  • Biomarkeri cardiaci normali sau echivoci
  • Pacienți simptomatici non-acuți cu risc moderat și fără afecțiuni cardiace cunoscute
  • Pacienți simptomatici non-acuți cu risc scăzut și fără boală cardiacă cunoscută (dacă pacientul nu poate face exerciții fizice sau nu poate fi supus unui test de stres)
 • evaluarea permeabilității unei grefe de bypass coronarian
 • insuficiență cardiacă nou apărută
  • fără antecedente de boală coronariană, probabilitate scăzută/intermediară
  • scăderea fracției de ejecție
 • evaluarea preoperatorie a arterelor coronare înainte de intervenția chirurgicală cardiacă non-coronariană
 • ECG discordante
 • simptome noi sau agravate cu studii imagistice de stres normal trecute
 • evaluare preoperatorie pentru implantarea valvei aortice transcateter (TAVI/TAVR)

Ce regiuni putem evalua la CT?

 • Cerebral – evaluează anatomia parenchimului cerebral, fiind utilizată în durerile de cap, amețeli, evaluarea sistemului vascular în cazul accidentelor vasculare ischemice, sângerările datorate de traumatisme sau rupturi ale anevrismelor și în tumorile cerebrale.
 • Gâtul(regiune cervicala) – putem evalua procese inflamatorii sau infecțioase, neoplasme la nivel de faringe, laringe si esofag; răspunsul și urmărirea terapiei oncologice, malformații vasculare, patologie tiroidiană, anomalii congenitale;
 • Coloana vertebrală – pentru evaluarea fracturilor, anomaliilor congenitale, modificarilor de statică vertebrală(scolioză), detectarea tumorilor sau metastazelor de la diferite tipuri de organe;
 • Cardiac – anatomie cardiacă sau coronariană, pentru a detecta sau diagnostica boala coronariană, pentru a evalua permeabilitatea grefelor de bypass coronarian sau a stenturilor coronariene implantate sau pentru a evalua volumetria și funcția cardiacă (inclusiv fracția de ejecție).
 • Torace –  se folosește pentru detecția infecțiilor pulmonare, formațiunilor tumorale (pulmonare, mediastinale, pleurale), lichidului pleural sau pericardic, căilor respiratorii, grilajului costal și anomaliilor vasculare;
 • Abdomen și pelvis – infecții precum apendicita, pielonefrita sau colecțiile lichidiene infectate(abcese) , boli inflamatorii intestinale (colita ulceroasă sau boala Crohn), pancreatita sau ciroza hepatică, tumori la diferite organe (ficat, rinichi, pancreas, ovar,  vezica urinara, intestin), calculi (biliari, renali, vezica urinara), anevrisme (aortice, iliace, renale) și monitorizarea răspunsului la tratament al pacienților oncologici;
 • Angiografie- evaluarea sistemului vascular de la nivelul întregului organism, pentru detecția plăcilor de aterom, gradul de stenoză, anevrismele și malformațiile vasculare.
 • Sistemul osteoarticular- pentru detectarea fracturilor, formațiunilor tumorale și modificărilor inflamatorii articulare;